keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Makrame DIY

Jokin aika sitten innostuin uudenlaisesta käsityötekniikasta. Miten satuinkin törmäämään kauniisiin solmittuihin seinätekstiileihin ja amppeleihin. Selvisi että tekniikka on makramee eli tekstiilin muotoilu erilaisia solmuja käyttämällä.

Muistan kuinka jo kouluaikana solmimme ystävänauhoja kavereiden kesken. Ehkä joskus näin mummolassa tai muualla narusta solmitun amppelin, mutta en osannut ajatella että tällä tekniikalla voisi saada jotain monipuolisempaa ja erikoisempaa aikaan. Lasten näpertelyaskartelun lisäksi tekniikka on varsin moninainen ja antaa taitavalle tekijällekin haastetta.

Elämäni ensimmäisen makrameetekstiilin tein trikookuteesta. Ei hyvä idea. Enpä ole tainnut edes säilyttää siitä kuvaa. Ihan ok siitä tuli, mutta trikoo venyy liikaa tällaiseen hommaan ja eihän se oikeastaan ole edes kovin siistiä pintana. Myöhemmin löysin Lankavan Paula-punoskuteen ja se toimii tähän tekniikkaan oikein hienosti.

Puuoksan kaivelin ulkoa koiralenkin varrelta, kuivattelin, kuorin, sahasin ja siistin muutenkin. Sitten vain leikkaamaan narua! Yksittäinen naru taisi olla 3,5 metriä pitkä ja niitä on tuossa yhteensä 22 kpl. Keksin kuviota sitä mukaa kun solmin, mikä näin pienessä työssä on ehkä ihan ok. Isommassa pitäisi jo etukäteen suunnitella, jotta narun pituus riittää koko hommaan.


Kaivelin metsästä lisää keppejä, ja kuivateltuani niitä aikani ryhdyin tekemään toista tekstiiliä. Tämä on siis toteutettu samaan tapaan. Molemmat ovat suht samaa kokoa: poikkipuu noin 60-70cm, leveys noin 35cm ja korkeutta reilut 100cm.

Myytävänä, hp. 35€ (Puu 70cm, muuten noin 34cm x 115cm, Espoossa)

Tekniikka on loppujen lopuksi todella yksinkertainen. Suurin työ on ehkäpä juuri valmisteluissa sekä siinä mihin kotona tuon työn saa roikkumaan ergonomista solmimisasentoa ajatellen :D Tämän uudemman kanssa otin käyttöön Ikean vaaterekin, johon asetin nuo kuvassa näkyvät valkoiset muovikoukut ja poikkipuun. Siinä oli suht helppo seistä/istua solmiessa :)

Lisää narua on nyt tilauksessa ja seuraavaksi haluaisinkin solmia omalle olohuoneen seinälle vielä isomman (leveämmän) tekstiilin. Katsotaan milloin pääsisin sitten sitä suunnittelemaan :D

Seuraa Instassa tiliäni (Vilukissanvillat), sinne päivittelen heti kun vain jotain uutta ideaa alkaa syntyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti